Spre deosebire de apa potabilă de la robinet, apa alcalină are un caracter bazic, ea având un pH mai mare, lucru care, de altfel, o și recomandă tot mai des în ultima perioadă.
Apa alcalină poate avea numeroase beneficii asupra organismului, mai exact asupra calității sănătății unui organism.
Dar ce este apa alcalină și care sunt beneficiile sau riscurile sale?
Dacă atunci când vorbim de apa potabilă avem un pH neutru care poate ajunge în jurul valorii 7, în contact cu diverse gaze, aceasta poate deveni mult mai acidă, ceea ce se traduce prin scăderea nivelului ph-ului.În contact cu saruri și minerale, aceasta devine mai alcalină, însemnând că pH-ul are tendința să crească peste valoarea 7.
În funcție de nivelul pH-ului efectele apei asupra organismului pot varia.
Astfel, apa care este mult prea alcalină are un gust amar. Totodată, cu timpul pot rezulta anumite dereglari digestive la utilizatorii care folosesc o apă mult prea alcalină. Pe de altă parte, apa cu caracter de aciditate nu este recomandată consumului uman.
Un detaliu destul de important care mai trebuie știut este ca pH-ul este o valoare ce se acordă apei în funcție de cât de acidă sau cât de alcalină este. Valorile sale variază între 0 – foarte acidă și 14 – foarte alcalină.
La capitolul avantaje, apa alcalină este considerată a fi un neutralizator al acidității din organismul nostru.
De asemenea, conform acestui site www.ncbi.nlm.nih.gov, apa alcalină, cu un pH de 8.8, poate avea efecte benefice în cazul refluxului, mai exact prin eliminarea senzațiilor de arsură gastrică.
În prezent se documentează cercetări ce indică faptul că apa alcalină ar putea contribui la reglarea presiunii sângelui, precum și a zahărului din sânge.
Cum se poate obține apa alcalină?
Apa alcalină se poate obține prin intermediul unui sistem de filtrare ce poate fi montat la o sursă de apă potabilă. În interiorul acestuia, prin diferite medii speciale, apa cu caracter neutru este transformată în apă alcalină bogată în minerale.
Alcalinizarea se obține strict prin proces de filtrare și incrementare de săruri și minerale benefice organismului.